Autor:
Kategoria: Kącik porad
Tagi:
[Ocena: 0 Średnia: 0]

Wybór odpowiedniej barwy oświetleniowej do kuchni pozwala na zachowanie spójności oświetlenia z wystrojem, a także znacząco wpływa na atmosferę. Na jakie światło zatem w kuchni postawić – ciepłe czy zimne? Wybieramy najlepszą barwę oświetleniową do kuchni.

Dlaczego barwa światła jest tak ważna?

Każdego dnia spędzamy wiele czasu przy oświetleniu sztucznym. Dzieje się tak zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Barwa światła jest na tyle istotna, że w znaczący sposób wpływa na postrzeganie poszczególnych przedmiotów. Oprócz tego oddziałuje również bezpośrednio na człowieka – wpływa na jego nastrój i samopoczucie.
Jaką barwę światła wybrać do kuchni?
Barwa światła w kuchni spełnia bardzo ważną rolę. To za jej pomocą kuchnia może wydawać się mniej lub bardziej przytulna. Dobrze dobrane światło może sprawić również, że potrawy będą wyglądać na smaczniejsze. W kuchni – ze względu na funkcję, jaką ona pełni – umieszcza się kilka źródeł światła – oświetlenie główne, boczne oraz miejscowe. W wielu kuchniach stosuje się również oświetlenie dekoracyjne do zaakcentowania poszczególnych elementów wystroju.

Barwa oświetlenia ogólnego do kuchni

Jak w każdym innym pomieszczeniu, również w kuchni potrzebne jest oświetlenie ogólne, włączane przy wejściu, równomiernie oświetlające całe pomieszczenie. Nie musi być bardzo jasne. Górne oświetlenie kuchni powinno być natomiast rozproszone lub odbijać się pierw od sufitu, a następnie padać na sprzęty, nie powodując powstawania cieni. Do oświetlenia ogólnego kuchni można wybrać lampy wiszące lub plafony emitujące światło o barwie najbardziej naturalnej. To drugie rozwiązanie jest szczególnie praktyczne w niewielkich i niskich kuchniach. Oprawy umieszczone przy suficie dzięki swoim rozmiarom nie zajmują dużo miejsca.

Barwa oświetlenia miejscowego do kuchni

Jeżeli nad blatem kuchennym wiszą szafki, to punkty świetlne powinny znajdować się tuż pod nimi. W roli oświetlenia miejscowego do kuchni sprawdzą się klasyczne świetlówki lub żarówki halogenowe. W tym wypadku warto jednak zastosować światło o ciepłej barwie. Ciepła barwa wprowadza nastrój relaksu i uspokaja. Ciepła barwa oraz wysoki wskaźnik oddawania barw spowodują, że potrawy zachowają swój naturalny i smaczny wygląd – przy zimnym świetle potrawy wyglądają mało apetycznie.

Barwa oświetlenia nad stołem i blatem kuchennym

Kuchnia w części jadalnianej wymaga przytulnego oświetlenia, które będzie zachęcało do wspólnego spożywania posiłków. Osobne źródło światła warto jest zatem umieścić bezpośrednio nad samym stołem. Światło powinno równomierne padać na stół, ale nie może oślepiać ludzi siedzących przy nim. Niezwykle ważne w kuchni jest również oświetlenie przestrzeni roboczej – blatu roboczego, kuchenki, zlewozmywaka. Zainstalowane w tych miejscach źródła światła powinny świecić jasnym, skupionym światłem. Uniwersalne światło robocze w kuchni to białe światło neutralne.

Temperatura barwowa światła do kuchni

Odcień bieli światła określa temperatura barwowa (TC) mierzona w Kelwinach. Światło ciepłe ma temperaturę barwową poniżej 3300 K, a zimne powyżej 5000 K. Światło neutralne to między 4000 a 4500 K. Wskaźnik oddawania barw (Ra) przyjmuje maksymalną wartość 100, która odpowiada światłu dziennemu. W kuchni natomiast najlepsze będzie światło o wskaźniku Ra powyżej 80.

W kuchni możemy zdecydować się na różne oświetlenie, w zależności od miejsca, w którym je wykorzystujemy. Jednak najczęstsze zalecenia dotyczące oświetlenia kuchni są takie, aby unikać w tym pomieszczeniu światła zimnego, czyli powyżej 5000 K.

[Ocena: 0 Średnia: 0]
Przeczytaj poprzedni wpis:
Doradzamy, jakimi lampami oświetlić salon z antresolą

Antresola w salonie to ciekawe rozwiązanie aranżacyjne, które można wykorzystać w wysokich pomieszczeniach. Powiększa przestrzeń użytkową, tworząc jednocześnie nowoczesny charakter...

Zamknij